Eiken dressoir kopen online of in de winkel? Tips, prijzen, merken, winkels, webshops, waar op te letten, en meer

Mijn ultieme gids voor ’t kopen van ’n eiken dressoir! Vind tips, prijzen, trends en waar je op moet letten. Maak je interieur compleet.
Auteur

Lucas van Dijk

Publicatiedatum

15 november 2023

Wilt u een eiken dressoir kopen? Online? Wij helpen u met een overzicht van mooie dressoirs van hoge kwaliteit en geven u tips, aanbiedingen, informatie over webshops, merken, design dressoirs, en nog veel meer.

Meubella Dressoir Remi Licht Eiken

Een dressoir is op zichzelf uiteraard een kast en heeft daarom ook een opbergfunctie. Deze is kleiner dan de garderobe of kledingkast, groter dan nachtkastjes en heeft een andere functie dan bijvoorbeeld trapkasten. Bij het dressoir gaat het om het bewaren van voorwerpen voor de korte termijn.

Een dressoir uitkiezen en kopen is meestal niet de gemakkelijkste opdracht. De grootte, de vorm, de inhoud, de stijl, al dan niet op poten, deuren, lades, glas of open vakken, een combinatie van deze zaken, ga er maar aanstaan. Een bank is vaak al lastig, maar een dressoir helemaal. Dit meubilair moet mooi, duurzaam, en tegelijkertijd functioneel zijn. Decoratief en praktisch tegelijk dus. Wilt u specifieke eiken dressoirs bekijken, zie hieronder dan een aantal mooie dressoirs van hoge kwaliteit die u online kunt kopen:

Leest u anders gerust verder. Hieronder gaan wij in op alle aspecten rondom het kopen van een eiken dressoir.

Waarom een dressoir van eikenhout kopen?

Eikenhouten meubelen stammen reeds uit de middeleeuwen. Het dressoir vindt, voor zover we kunnen nagaan, haar oorsprong in Groot-Brittannië en is ontstaan in het begin van de 18e eeuw. In het begin van de 19e eeuw maakte het dressoir de oversteek naar Amerika.

Houten meubelen en ander producten voor de inrichting van het interieur zijn in alle opzichten aan te bevelen. Hout is een natuurlijk materiaal, het is flexibel qua kleur en mede hierom is het zo gemakkelijk om het te laten matchen met de rest van het interieur. Welke vloerbedekking je ook hebt, welk behang, hout kan er altijd mee gecombineerd worden. Allemaal voordelen van houten meubelen. Hout is onderhoudsvriendelijk en kan bijzonder duurzaam zijn. Vele oude artikelen zijn immers van hout.

Er zijn diverse houtsoorten en dat ze divers zijn geldt ook voor de kwaliteiten. Een aantal houtsoorten is wat zachter, vaak licht, maar met een ook kwetsbaarder. Bepaald hout is gevoelig voor krassen, putten en deuken, gemakkelijk doordringbaar voor vloeistoffen met alle gevolgen.

Eikenhout is echter een unieke houtsoort. Een bijzondere houtsoort en daarom gaan we daar dieper op in. De meeste dressoirs die op deze website aan de orde komen zijn van eikenhout en toch onderling verschillend. Daarom kan een dressoir van eikenhout voor iedereen, overal en altijd. Wij vertellen graag waarom: laat je daarom inspireren en verrassen.

Voordelen van eikenhout

Eikenhout is oersterk, hard, duurzaam, mooi en echt. Maar buiten dat is eikenhout ook uitstekend te bewerken, dit zie je terug aan de enorme keur van dressoirs van eikenhout. Zoveel verschil met dezelfde basis, je zult je ogen niet geloven. Een prachtig dressoir is bijvoorbeeld het Camara dressoir.

Meubella Dressoir Blossom Licht Eiken 154

Eikenhout steekt met kop en schouders boven alle andere houtsoorten uit, om diverse redenen. Het wordt ook voor de meest uiteenlopende zaken gebruikt, voor zaken die lang mee moeten gaan. Zoals balken aan het plafond, maar ook als parketvloer, trappen, schepen en zelfs sluisdeuren.

Geen slijtage

Eikenhout wordt ook volop gebruikt voor meubels binnen en zelfs buiten. Eikenhout kan zich verweren tegen regen, wind en kou. Het is daarom niet verwonderlijk dat eikenhout van nature reeds waterdicht is. Dit maakt het hout nog veelzijdiger. Eikenhout is immers erg sterk en hard. Dit maakt deze houtsoort voor zo’n breed scala geschikt. Er is met eikenhout vele malen minder kans op krassen, deuken en putten. Het kan jarenlang meegaan zonder enige sporen van slijtage. Of het eikenhout afgewerkt is of niet, in welke kleur ook, het straalt altijd een degelijkheid uit, net als klasse en allure. Eikenhout, een exclusieve en duurzame houtsoort, daarom ook populair voor dressoirs. Ondanks de geweldige kwaliteit is het reuze betaalbaar.

Authentieke nerven

Een van de meest kenmerkende zaken van eikenhout zijn de authentieke nerven, die de natuurlijke look van dit hout versterken. In principe is het daarom het meest geschikt voor een landelijke woonkamer, maar eikenhout heeft nog meer geheimen die geopenbaard kunnen worden.

Maar er is nog veel meer mogelijk. Houtbewerking, zodat letterlijk en figuurlijk het allerbeste van het eikenhout naar bovenkomt. Eikenhout kan hierdoor ook heel precies en fijntjes worden afgewerkt, in allerlei vormen. Mooie randen, bijzonder gevormde poten, prachtig afgewerkte kastdeurtjes en zo is er nog veel meer te noemen. Daarom wordt dit hout tevens gebruikt voor decoratieve doeleinden. Dat moet een dressoir uiteraard ook zijn: naast praktisch ook decoratief. Elke aanschaf van eikenhout is een uitstekende investering, omdat het een leven lang mee gaat.

Afwerking en behandeling

Eikenhout is zo veelzijdig dat je je er telkens weer over zult verbazen. Hierdoor is het mogelijk het op diverse manieren te behandelen, als het gaat om afwerking en/of kleur. Ook openingen in lades en/of kastjes zodat deze zonder handgreep te openen zijn. Of houtgrepen van eikenhout, een mooie omlijsting van deuren en/of laden, eikenhout in combinatie met metaal of glas, alles is mogelijk.

Waar op te letten bij het kopen van eiken dressoir

Met een eikenhouten dressoir, welke je ook kiest, zit je altijd goed. Duurzaam, mooi, combineerbaar en vooral ook bruikbaar, vanwege de kracht. Want een dressoir moet uiteraard ook goed functioneren, of deze nu open is, lades en/of kastdeurtjes heeft.

Het dressoir is meestal niet het middelpunt of de basis van het interieur, dit is vaker de bank of de eetkamer, maar het dressoir kan absoluut een ‘finishing touch’ zijn van elke ruimte waarin deze wordt geplaatst.

Daarom moet je bij het aanschaffen van een dressoir letten op onder andere de grootte (moet in de ruimte passen terwijl er voldoende bewegingsruimte overblijft), de stijl, de kleur, en de inhoud (zitten er kasten, lades, open vakken en/of vitrinekastjes in bijvoorbeeld).

Prijs

Allereerst is natuurlijk de prijs van belang bij de aankoop van het dressoir. Op deze pagina Aanbiedingen vindt u een aantal dressoirs in de aanbieding, met prijzen die variëren van 80 euro tot ongeveer 20 euro. Dit zijn relatief goedkope dressoirs van eikenhout met hoge kwaliteit.

Handgrepen op het dressoir?

Geen handgrepen, knoppen, brede grepen, verticaal, horizontaal, van hout of metaal: er is zoveel mogelijk maar handgrepen zijn een belangrijk aspect van het dressoir. Het is de ‘finishing touch’ van het dressoir. Het kan de stijl onderstrepen, versterken of juist contrasteren. Soms zijn handgrepen nauwelijks zichtbaar, omdat ze van hetzelfde hout zijn gemaakt, dat maakt het op een bepaalde manier nog interessanter.

Voor moderne dressoirs zijn metalen handgrepen uiteraard beter. Voor landelijke dressoirs is hout geen slechte keuze en voor klassieke dressoirs kunnen knopjes de beste optie zijn. Voordat je tot aanschaf overgaat, let ook op dit belangrijke detail!

Vooraf gemonteerd of zelf monteren?

Let vooraf goed op of montage nodig is. Monteren hoeft helemaal geen probleem te zijn met voldoende gereedschap, montage artikelen en uiteraard een perfecte handleiding, maar het kan een lastig karwei worden. Kijk daarom goed naar het model, kijk vooraf op de handleiding en naar de reviews. Er zijn absoluut dressoirs die relatief eenvoudig in elkaar gezet kunnen worden, dit zie je vaak al aan het model. Vooral de Scandinavische merken zijn relatief eenvoudig.

Er zijn ook dressoirs die grotendeels al klaar zijn, alleen moeten er nog lades in worden gedaan etc. of slechts de poten moeten eraan gemonteerd worden. Bekijk ook van tevoren hoe de kwaliteit van de rails voor de lades is, niets is zo vervelend als klemzittende lades of rails die al vroeg slijtage gaat vertonen.

Daarom, monteren is mogelijk, echter niet voor iedereen en niet voor elk dressoir. Als dit een struikelblok is, kies dan voor een reeds gemonteerd dressoir, dit kan veel narigheid besparen.

Beoordelingen

Bekijk zorgvuldig de reviews over het dressoir waar jij je oog op hebt laten vallen. Op onze website bespreken en beoordelen wij een heleboel dressoirs van verschillende merken en aanbieders. Zeker als het er meerdere zijn die dezelfde mening hebben, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Er zijn zelfs reviews die allemaal over hetzelfde onderdeel gaan. Dan is er maar een advies, ga niet tot aanschaf over.

Bedenktijd, garantie en mogelijkheid tot ruilen en retourneren

Let ook heel goed op de voorwaarden voor ruilen of retourneren en de garantie. Ook het onderhoud mag je nog eens apart navragen, voordat je vergissingen gaat maken. Daarom, ga goed beslagen ten ijs en kies voor jet mooiste, beste, origineelste dressoir, waarin je al je rommel kwijt kunt!

Kleur van het dressoir kiezen

De keuze voor de kleur van het dressoir is natuurlijk van het grootste belang. In principe heeft eikenhout natuurlijke basiskleuren. Licht eikenhout, donkere houtskleur, maar ook natuurlijk grijs en zoals reeds gezegd het rood/rozige van het Amerikaanse eikenhout. Dat is de basis en die is uiteraard per definitie natuurlijk en kan met bijzonder veel zaken gecombineerd worden.

White Wash

Om het natuurlijke karakter van het eiken te bewaren en het hout toch te witten, is whitewash een perfecte oplossing. Hierdoor is het hout wit maar zie je toch de natuurlijke kenmerken van het eikenhout erdoor, een perfecte combinatie.

Combineren, daar gaat het om. Een dressoir staat nooit op zichzelf, het is een bij meubel, geen hoofdzaak. Een donker, antiek eikenhouten dressoir met bijzondere afwerkingen, is op zichzelf mooi, maar het is niet passend in een industrieel of modern interieur, zeker niet in een licht interieur.

Anderzijds, hout combineert gemakkelijk en zelden is een stijl echt 100% onder een noemer te scharen. Contrast kan immers ook mooi zijn. Donker eiken op een dito eiken parketvloer kan mooi zijn, maar je kunt uiteraard ook ervoor kiezen om lichte eiken meubelen op je donkere eiken parketvloer te plaatsen, zo komt het allebei heel mooi uit.

White wash is uitstekend voor eikenhout, omdat deze houtsoort een open nerf heeft. White wash heeft een oorsprong, vroeger werd er namelijk witte kalk gebruikt om in de houten meubels te trekken. Als het eikenhout volledig onbewerkt is, kan deze behandeld worden met white wash, door van kalk een kalkwas samen te stellen en met een kwast of doek aan te brengen. Zo gemakkelijk is het, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om het te laten doen.

Wax is uiteraard ook geschikt om het eikenhout af te werken. Dit is doorzichtig en zorgt dat er geen vocht of vlekken in het hout door kunnen dringen. Zo behoud je het eikenhout en de mooie kleur. Doordat eikenhout een open nerf heeft, kunnen zaken als wax en whitewash goed doordringen in het hout.

Als eikenhout inderdaad met white wash is behandeld, kan het nog steeds gecombineerd worden met licht eikenhout. Er zijn trouwens dressoirs die allebei hebben! Ook dressoirs waarin licht en donker elkaar afwisselen.

Licht en wit gelakt

Lichter eikenhout kan ook van toepassing zijn in een interieur met een landelijk stijl. Wit gelakt eiken, zodat het glanst, kan uitstekend in een modern interieur. Er zijn zelfs eikenhouten dressoirs die zo bewerkt zijn dat ze onder de noemer van industrieel geschaard kunnen worden.

Truffeleiken

Dan is er nog een aparte soort eiken, namelijk het ‘truffeleiken’. Truffel wil eigenlijk zeggen puur natuur, je ziet de kleurafwisselingen heel duidelijk, van licht tot donker. Dit zorgt voor een warm effect en is tevens ook goed te combineren met een keur aan andere kleuren en houtsoorten. De vermenging, die typerend is voor het eikenhout, toont de ware aard van het mooie eikenhout. Truffeleiken straalt zeker klasse en allure uit, een bijzonder mooie verschijning van het toch al prachtige hout.

Meubella Dressoir Monaco Eiken

Grijs

Grijs eikenhout kan uiteraard ook en dit kan goed passen in menig soort interieur. Grijs is een functionele kleur omdat het neutraal is. Dit kan in modern, klassiek, zelfs romantisch, dat ligt ook aan het model.

Grijs is tevens geschikt voor de (woon)keuken, of het lichte hout. Dit gaat goed samen met vele keukens en kan een waardevolle aanvulling zijn. Het donkere eikenhout is uiteraard het meest geschikt voor een keuken die inderdaad met donker hout is afgewerkt, of in combinatie met een donker houten aanrecht. Dit kan trouwens eveneens eikenhout zijn.

Rice Dressoir 3 Deureneiken

Zacht rood

Het zachte rood kan uiteraard ook niet overal, maar wel vaker dan je misschien zou vermoeden. Dit kan een afwisseling zijn in een ruimte met een neutrale stijl. Daarom, meer dan genoeg mogelijkheden om te combineren en te variëren. Dit dressoir kan geschikt zijn voor de slaapkamer, net als wit of white wash.

Transparante lak

Verder kan eikenhout uiteraard in elke gewenste kleur geverfd worden of gelakt met transparante lak. De laatstgenoemde zorgt er uiteraard voor dat het hout gewoon te zien is en er qua kleur of tint niets veranderd. Lak heeft voordelen, het beschermd het hout uiteraard nog beter, zodat je verzekerd bent dat deuken en putjes niet zullen ontstaan en zorgt tevens voor een fijne, zachte glans.

Een nadeel kan zijn dat lak wel gevoelig is voor krassen. Daarom, alles moet zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.

Bovendien heeft eikenhout van nature al verschillende kleuren, daar kan je keuze reeds beginnen.

Kleuren eikenhout uit verschillende continenten

Er is ook een verschil in kleur afhankelijk van welk continent het eikenhout komt. Hoewel het eikenhout van de meeste dressoirs die hier verkocht worden meestal uit Europa komen, is het toch interessant om je daarin te verdiepen.

Europees eikenhout uit het noorden is lichter van kleur, in het zuiden donkerder, dit is niet verrassend. Ook is er een verschil met Oost-Europees eikenhout.

Wit eikenhout is afkomstig uit Amerika, maar er kan zelfs rood/rozig eikenhout vandaan komen. Maar uiteraard, met eikenhout kan van alles gedaan worden, schuren, verven, lakken, whitewash en nog veel meer. Dit komt later aan de orde.

Welke associatie je hebt met eikenhout, zoals oubollig, antiek, ouderwets, altijd donker en glanzend, na het lezen van deze gids ben je volledig op andere gedachten. Tenminste, wie van klassiek houdt kan uiteraard ook voor een eikenhouten dressoir kiezen, maar het geldt ook voor hen die van romantisch, industrieel, bohemien, modern en landelijk houden.

Ruimte en grootte van het dressoir

Uiteraard zijn er diverse soorten en maten van dressoirs. Je hebt grote en kleine dressoirs. De maat die je kiest is uiteraard afhankelijk van de grootte van de ruimte waarin deze wordt geplaatst en de precieze plek waar deze komt te staan. Het is immers erg belangrijk dat er voldoende bewegingsruimte bewaard blijft, om stoten en struikelen te voorkomen.

Nog een punt om aan te denken bij de aanschaf van het dressoir is of er voldoende bewegingsruimte is voor de deuren en/of de lades! Deze moeten uiteraard gemakkelijk geopend en gesloten kunnen worden en er moet voldoende ruimte zijn. Deuren moeten nergens tegenaan stoten, tegen niets en niemand en dit geldt zeker ook voor de lades. Openen en sluiten zonder ook maar enige schade of andere narigheden te veroorzaken. Gaat het om glazen deuren dan is nog meer voorzichtigheid geboden. Meet daarom zorgvuldig de wijdte die nodig is om lades en deuren geheel te laten openen en zelfs dan er nog langs te kunnen lopen. Dit is belangrijk voor de algemene veiligheid.

Mocht je toch (te) weinig ruimte hebben voor het openen van de deurtjes en/of lades, kies dan voor een dressoir die alleen schuifdeuren heeft en het probleem is opgelost! Bij een open dressoir is dit uiteraard geen enkel probleem. Maar dan nog is het belangrijk dat er voldoende ruimte om het dressoir heen is, ook om te bukken of te hurken, zodat je alles zo kunt pakken.

Breed en hoog

Hoge dressoirs, lage, brede en smalle, zonder poten, op korte dikke of lange dunne poten, alles is mogelijk maar niet alles kan altijd overal.

Een breed en relatief hoog dressoir, in donker eiken zonder poten kan inderdaad niet overal. Het biedt wel bijzonder veel bergruimte. Doordat de kast niet op poten staat, is deze uiteraard groter omdat er geen ruimte wordt opgeofferd aan de poten, maar is deze ook dominanter aanwezig. Als een ruimte groot genoeg is, dan is het natuurlijk uitstekend om voor zo’n dressoir te gaan. In de eetkamer of de eethoek met een eikenhouten tafel.

Korte poten

Dressoirs met kortere poten nemen voor het gevoel niet veel ruimte in, terwijl er toch veel bergruimte overblijft. Voor een heel open en slanke structuur, kies voor een dressoir met hoge dunne poten. Er zijn vele meubelen, dus ook dressoirs van Scandinavische oorsprong. Scandinavische meubelen zijn over het algemeen gefabriceerd van licht hout en een moderne of landelijke structuur. Ook zijn er dressoirs afkomstig uit oost- of zuideuropa

Licht kan ook ter afwisseling van donker, of gewoon voor het contrast. Wie een wit interieur heeft kan er ook voor kiezen om een dressoir aan te schaffen dat een combinatie is van wit en licht eikenhout.

Dressoirs met laden, kasten, vitrines, deurtjes, open schappen, legplanken

Het voordeel van laden in een dressoir is dat alles gesorteerd kan worden opgeborgen, mits het niet te groot of te zwaar is. In de woonkamer kan hier de huishoudelijke administratie worden opgeborgen, dit geldt ook voor de studeerkamer. In de keuken en/of het eetgedeelte kan er bestek en ander tafelgerei zoals tafelkleden en onderzetters in de lades worden gelegd. Dit maakt het eikenhouten dressoir ook nog nuttig.

Lades

Een dressoir in de slaap- of kinderkamer, is het uiteraard handig om kleding zoals ondergoed, sokken, eventueel beddengoed in de lades te leggen. Zo wordt sorteren heel gemakkelijk. Daarom zijn er tevens dressoirs die alleen uit lades bestaan.

Gaat het inderdaad om een dressoir voor de slaapkamer, dan is een dressoir met alleen lades inderdaad een uitstekende optie. Geen gezoek meer in een kast, maar je trekt een lade open en hebt het bij de hand, gesorteerd en wel.

Kasten en legplanken

Gaat het om grotere en/of zwaardere voorwerpen, dan moeten deze uiteraard in de kasten en eventueel op de legplanken worden geplaatst. In de (woon)keuken, het eetgedeelte van de woonkamer of de eetkamer kan er uiteraard serviesgoed worden geplaatst. Dit geldt uiteraard ook voor de zitkamer of -hoek. Alles bij de hand en toch uit het oog. Glazen, kopjes, schalen, berg het maar op in het dressoir met de kastdeurtjes, al dan niet verschuifbaar.

Dit geldt uiteraard ook voor vele andere zaken zoals vazen, voorraden van allerlei, kaarsen en andere zaken die je liever buiten het zicht bewaart.

In de keuken, als het dressoir ruim genoeg is, kunnen er uiteraard ook pannen en ovenschalen worden bewaard. Of keukenapparatuur zoals blenders, mixers en kookgerei.

Doorzichtige deurtjes

Maar gaat het om mooi servies, mooie glazen of andere voorwerpen die je graag wel wilt laten zien, dan kun je kiezen voor een dressoir met (gedeeltelijk) doorzichtige deurtjes en zelfs voor een doorzichtige legplank, zodat het lijkt of alles zweeft!

Er zijn vele dressoirs die in het midden een ladeblok hebben en aan de weerszijden kastjes met deuren, al dan niet met glas. Of meerdere deurtjes en een of twee met glas, de middelste of de twee buitenste bijvoorbeeld.

Ladeblokken

Ook zijn er dressoirs die heel erg ‘gemixt’ zijn. Een ladeblok in het midden, aan de weerszijden deurtjes en boven de deurtjes elk een open vak.

Er zijn ook hoge dressoirs, op ooghoogte of zelfs nog meer dan dat. Deze zijn uitstekend geschikt voor keuken of kamer, vaak hebben deze onderin dichte kastdeurtjes, in het midden enkele laden naast elkaar en bovenin een vitrinekast. Jawel, daarin kan zeker van alles worden opgeborgen en spaar veel ruimte uit.

24designs Dressoir Fyn 2 Deuren

Een dressoir voor de kinderkamer moet uiteraard niet te groot zijn, zeker niet te hoog en voor deze kamer zijn lades en vooral kastdeurtjes handig. Vitrine is uitgesloten. Een Scandinavisch dressoir op poten, van licht hout, kan uitstekend geschikt zijn. Hierin kan speelgoed worden opgeborgen, ook breekbaar speelgoed. Zo staat het veilig en kan het altijd tevoorschijn worden gehaald.

Een dressoir kan ook voor de babykamer. Is deze 50 cm of nog dieper, kan deze zelfs als commode worden gebruikt. Een die net zo hoog is als de commode zodat deze er naast kan, of er tegenover, voor nog meer opbergruimte. Gaat het om opbergen van kleinere kledingstukken in de kinderkamer, dan zijn lades weer handig. Zo kunnen ze dankzij het dressoir leren om alles gesorteerd op te bergen en weer tevoorschijn te halen.

Dan is er nog een ander soort dressoir, namelijk voor de televisie. Juist deze moet niet te hoog, maar ook absoluut niet te laag zijn. Daarom is het belangrijk vooraf te meten hoe hoog het geheel zal worden, met televisie en al, hoe hoog de banken en de stoelen zijn van waaruit naar de televisie wordt gekeken.

Een dressoir voor de studeerkamer is weer een verhaal apart. Een mooi dressoir, zoals donker eiken met eventuele versieringen of mooie randen kan heel geschikt zijn. Voor de studeerkamer kun je voor laden kiezen voor het papierwerk, maar ook kastjes voor de mappen of uiteraard een combinatie hiervan. Een open dressoir in een studeerkamer kan uiteraard ook uitstekend, zodat er mappen of ordners rechtop in geplaatst kunnen worden.

Een dressoir in de badkamer is ook mogelijk, indien deze op de juiste wijze is afgewerkt en waterdicht. Uiteraard moet deze dan alsnog op een droge plek komen te staan, maar het is absoluut mogelijk. Een hoog en smal dressoir bijvoorbeeld, met kastdeurtjes voor de handdoeken en lades voor de washandjes, eventueel open vakken voor de shampoo etc. Of de fohn etc. in een van de dichte kastjes.

Een dressoir in de gang is een uitstekende mogelijkheid. Zelfs een tafel met ondiepe lades is al handig in de gang, om er allerlei attributen in of op te bewaren. Maar ook andersoortige dressoirs, voor de ruimere gang of hal, kunnen uitstekend helpen voor een mooi gezicht en een opgeruimde hal. Een dressoir met lades en/of kastdeurtjes is dan prima geschikt, zodat je er sjaals, handschoenen, regenkleding of zelfs pantoffels of slippers erin kan opbergen. Zo slingert de rommel niet meer door de gang!

Stijlen en merken van eiken dressoirs

Het eikenhouten dressoir is op zichzelf al eeuwen oud, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe of vernieuwde dressoirs gemaakt zijn van dit mooie en kwalitatief goede hout. Zet je daarom maar schrap, want er komt heel veel diversiteit aan.

Design Dressoirs

Ten eerste zijn er natuurlijk de design dressoirs. Dit zijn dressoirs die over het algemeen wat duurder zijn maar wel heel mooi afgewerkt zijn en vaak met de hand gemaakt zijn. Hieronder vindt u een aantal mooie design dressoirs die wij uitgebreid besproken en beoordeeld hebben:

Scandinavische dressoirs

Scandinavische dressoirs zijn vaak van licht eiken, soms gecombineerd met wit. Maar niet altijd, Solliden is zo’n voorbeeld. Een merk kan divers zijn, dit is niet altijd zo, maar het geldt wel voor het Scandinavische merk Solliden.

Solliden

Solliden heeft van alles in de aanbieding. Qua maat verschillende dressoirs van heel breed tot zeer compact. De dressoirs van eikenhout staan vrijwel allemaal op korte poten en zijn allemaal van licht eiken. Meestal passen deze in een landelijk interieur, maar modern of zelfs romantisch kan ook.

Fyn

Een ander merk, tevens Scandinavisch is Fyn, deze heeft iets meer variatie. De dressoirs kunnen volledig wit zijn, donker eiken of in licht eikenhout. Wel staan ze vrijwel allemaal op vier of vijf dunne poten die enigszins uit elkaar staan, voor de stabiliteit en de openheid. Zo’n dressoir neemt voor het oog niet veel ruimte in en zorgt voor een luchtig gezicht. Een prachtig dressoir van Fyn is bijvoorbeeld het Antoine dressoir.

Monaco Meubella Dressoir Eiken

Bij Fyn is er zelfs een dressoir van wild eiken, bijzonder authentiek natuurlijk en tevens uniek. De ruigheid van het natuurlijke eikenhout  is onmiskenbaar bij dit dressoir.

Bij een wit dressoir zijn de poten wel van eikenhout, voor de juiste afwisseling. De witte dressoirs van Fyn kunnen geleverd worden volledig gesloten met schuifdeuren, maar ook met open vakken in het midden en aan de weerszijden klapdeurtjes. Ook heeft Fyn nog een donker eiken dressoir voorradig. Vitrinekastjes zijn bij de genoemde Scandinavische merken niet te vinden, maar wellicht zijn ze er toch.

Typisk

Nog een Scandinavisch merk is Typisk. Deze voegt niet veel toe aan de anderen, licht eikenhout en dezelfde modellen, op poten en met deurtjes. Daarom is het tijd om eens een ander merk te zoeken, met meer variatie.

VidaXL dressoirs

Als er een merk variatie heeft is het wel VidaXL. Een dressoir, met lades en op vier dunne poten, die vrij kort zijn, wordt afgewisseld met hout en wit, dat maakt het helemaal uniek en origineel. Zelfs in een industrieel interieur kan deze nog passen. Maar VidaXL heeft nog veel meer dan dat. Zo is er ook een witte eikenhouten dressoir dat een Aziatisch uiterlijk heeft. Aan de weerszijden in vierkanten maar liefst 8 laden in totaal en twee deurtjes in het midden. De lades zijn vierkant, de wijze waarop ze gerangschikt zijn ook. Echt helemaal origineel.

Ook is er een dressoir met lades beschikbaar, in de eikenkleur, een zacht en natuurlijk geheel, volkomen egaal. Maar het assortiment van VidaXL is nog veel breder dan dat. Er is ook een dressoir van eikenhout, helemaal naturel, heel klassiek. Op korte poten, zodat het niet helemaal massief is en de uitvoering is klassiek, twee deurtjes en daarboven 2 lades. De lades hebben beiden een metalen handgreep, de deuren zijn te openen door de houten knopjes op de deurtjes. Heel eenvoudig en toch bijzonder tegelijk.

Goossens dressoirs

Bij de dressoirs van Goossens wonen & slapen verschillen niet heel sterk van vorm, maar absoluut van houtskleur en indeling. De Goossens dressoir zijn vrijwel allemaal breed en niet heel hoog, staan op korte middelgrote poten, dus niet heel dun, maar zeker ook geen dikke poten, dit zorgt voor het ruimtelijke effect.

Een bekend dressoir van Goossens is het Lodge dressoir. Dit is een bijzondere combinatie van wit en licht eiken. Een licht eikenhouten ombouw en dito poten, terwijl de laden en kastjes wit zijn. Een mooie omlijsting van het wit, dat doet het nog beter uitkomen. Dit dressoir heeft in het midden 2 kasten, even groot en aan de weerszijden 2 deuren. Wat dit dressoir extra bijzonder maakt zijn de dunne metalen handgrepen, die over een lijn zijn verspreid en waarmee je alle 4 de gedeeltes kunt openen en sluiten.

Nora Dressoir 2 Deuren En 3 Lades Eiken Structuur

Het Clear dressoir van Goossens bijvoorbeeld is heel strak, daarom past deze prima in een modern interieur, maar het kan ook in een landelijke stijl. Het meest bijzondere is de indeling: vier lades van gelijke grootte, zonder handgreep. Deze is niet nodig omdat er ruimte is tussen de lades onderling en tussen de toplaag. Openen en sluiten is daarom bijzonder gemakkelijk en dit dressoir biedt behalve een mooie blik ook enorm veel bergruimte.

Ook voor de liefhebber van klassiek en/of romantiek heeft Goossens een goede aanbieding. Het dressoir Westwood is gefabriceerd van donker eiken met een romantische afwerking. Vier kastdeurtjes geven toegang tot twee kastjes met een legplank. Boven elk deurtje is een lade. De handgrepen maken deze stijl geheel compleet, het donkere metaal op juiste wijze gevormd. Behalve de genoemde stijlen kan dit dressoir ook in een landelijk interieur.

Een ander heel bijzonder dressoir van Goossens is het dressoir Timer. Van heel donker glanzend eikenhout, puur en echt, het eikenhout kan ook donkerrood worden genoemd. Waar deze ook komt te staan, het wordt gegarandeerd een blikvanger. De latten van de vier hoeken lopen uit op de poten, zodat de constructie enigszins luchtig wordt en bovenal strak. Nog strakker wordt het door de metalen handgrepen, die horizontaal op de vier lades zijn bevestigd, net als op de twee kastdeurtjes.

Ook heeft Goossens een soortgelijk dressoir, in dezelfde vorm, dit geldt ook voor de poten, maar dan lichter eiken en vier gelijke kastdeurtjes. Dankzij de openingen tussen deze deurtjes hoef je geen gebruik te maken van handgrepen, integendeel. Door het gebrek eraan ziet het er nog strakker en natuurlijker uit. Het is enigszins robuust door het natuurlijke hout en daarom kan het zowel in een landelijk als modern interieur.

Een dressoir van Goossens waarin diverse stijlen samen komen is het dressoir Arne. Arne toont dankzij het lichte robuuste eikenhout een enigszins Scandinavische stijl, die vooral past in het landelijke interieur. Het onderstel is van metaal, zwart, waardoor het weer moderner wordt. In dit dressoir zijn er twee deuren, geen gewone maar schuifdeuren, zonder handgreep. Een overzichtelijk dressoir met veel bergruimte.

Dressoir Agnes, eveneens van het merk Goossens, is helemaal robuust, bijzonder stoer! Daarom ook geschikt voor een landelijk interieur. De prachtige horizontale kenmerkende strepen maken het compleet. Op zowel de lades als op de kastdeurtjes zijn dunne metalen handgrepen bevestigd, allemaal horizontaal. Ditzelfde metaal is gebruikt voor de steunen waarop de bank staat, ze zijn te klein om poten te worden genoemd. Zo staat het dressoir iets boven de grond en komt deze niet zo dominant over.

Een heel andere vorm van eikenhout vind je in het dressoir River, eveneens van Goossens. 5 lades in het midden en kastjes aan de weerszijden. Middeldonker eikenhout met de duidelijk zichtbare patronen.

Nog een noemenswaardig dressoir van Goossens is het dressoir Mira. Deze bestaat uit licht eikenhout in combinatie met wit. De ombouw en de korte, iets uiteenslaande pootjes, kort en dun zijn van hetzelfde lichte eikenhout en de 4 deurtjes die toegang geven tot 8 vakken waarin je veel voorwerpen gesorteerd kunt opbergen, van alles en nog wat. Hoe, dat maakt niet uit, de deuren gaan toch dicht en zorgen ervoor dat dit dressoir gesloten is. De afwerking met de latjes van het lichte eikenhout over het wit, is werkelijk uniek. Deze zijn meteen de handgrepen van de deuren. Een deur laat twee vakken zien, dus hoef je niet altijd alles open te maken. Dit dressoir is ook smaller en hoger dan de meeste dressoirs. Echt een fleurige afwisseling voor een modern of landelijk interieur, in alle opzichten verfrissend, dat is Mira.

Dan nog het Misty dressoir van Goossens. Het echte robuuste karakter van het eikenhout komt naar voren en deze is ook nog eens op unieke wijze afgewerkt. Er zijn twee deuren. De linkerdeur lijkt uit laden te bestaan, vanwege planken over de deur, maar het is inderdaad toch een deur. De rechterdeur is eerst glad, alleen aan de rechterkant is dezelfde structuur waarneembaar. Een dressoir die verschilt van alle andere dressoirs.

Nog een van Goossens, ter afsluiting van dit merk: het dressoir Crown. Het gehele dressoir is van eiken, alleen de plank aan de onder- en bovenkant hebben de lichte eikenkleur. Het dressoir zelf, de vier lades aan de linkerkant en het kastje aan de rechterkant, is behandeld met white wash. Het dressoir Crown is in alle opzichten veelzijdig.

Dressoir Bresso Eiken

Meubella

Er is een merk met nog veel meer variatie in dressoirs, namelijk Meubella, deze heeft een bijzonder groot en gevarieerd assortiment als het gaat om dressoirs. Wij noemen even een aantal voorbeelden.

Het dressoir Monaco bestaat uit het bijzondere truffel eikenhout, een prachtig robuust en toch zacht geheel. Aan de weerszijden kastjes, in het midden drie lades. Deze kunnen worden geopend zonder handgrepen, omdat er boven elke lade en deur een open ruimte is. Dat maakt het tevens nog mooier en unieker. Door de strakke stijl wordt dit dressoir modern genoemd, maar past tevens in een landelijk interieur.

Er zijn variaties van het dressoir Monaco van het merk Meubella verkrijgbaar. Ook met alleen hoge en brede lades, maar tevens met vitrinekastjes aan de weerszijden van het ladeblok. Een prachtige manier om het minder mooie weg te bergen en het mooiste op veilige wijze te laten zien. Monaco is ook in het grijs eikenhout te verkrijgen.

Tevens is Monaco ook in een smallere en hogere variant te koop, zelfs als dressoir dat tegen de muur wordt bevestigd met ruimte eronder. Een goede optie voor de slaapkamer of de gang.

Maar Meubella heeft nog meer vitrinedeurtjes in een dressoir met een heel andersoortige stijl, namelijk het Parello dressoir. Een white wash eiken met een toplaag die wel in naturel eikenhout is. Deze heeft mooie verticale latten in de wederzijdse kastdeurtjes en een ruitvormig vitrinekastje in het midden. Echt heel karakteristiek en dus ook uniek. Het Parello dressoir doet inderdaad denken aan een parel, maar ook aan de zee, vanwege de white wash. Dit dressoir is geschikt voor een interieur met een klassieke, romantische of landelijke stijl. De handgrepen hebben een bronzen kleur om het nog mooier te maken. Parello is ook te verkrijgen zonder het glazen deurtje.

Meubella Dressoir Remi Licht Eiken

Meubella heeft ook het dressoir Levi in het assortiment. Dit is een dicht dressoir, met vier lades in het midden en aan de weerszijden twee kastdeurtjes, klapdeurtjes. Het eikenhout is robuust waardoor het geschikt is voor een landelijke, industriële of moderne stijl en wordt door massieve houten poten iets van de grond getild, enkele centimeters. De beide kastjes hebben een legplank. Zelfs de handgrepen zijn van hout, waardoor het geheel egaal is.

Dressoir 24designs fyn

Een ander bijzonder uniek dressoir van Meubella, is Homer. Het eikenhout heeft een glanzend witte kleur en er is sprake van een vitrine gedeelte. Maar, heel anders dan bijvoorbeeld Monaco of Parello, dit dressoir is echt hypermodern! Daarom kan Homer uitsluitend in een interieur van moderne stijl of eventueel in de industriële stijl.

Wij leggen graag uit waarom. Het glanzende wit in combinatie met de zwarte omlijsting van de vitrinekastjes en de zwarte poten zijn modern. Omdat het vitrinegedeelte in het midden zit, is het nog extra speciaal en krijgt het een bijzondere uitstraling.

Een ander dressoir van Meubella, deze keer in licht eikenhout is Luis. Met vier lades aan de rechterkant en een deur aan de linkerkant is de mogelijkheid tot opbergen groot. De kast is wat smaller en hoger dan vele andere commodes, daarom is het goed om ook eens hiernaar te kijken.

Hovland Dressoir 24designs

Furn4all

Een ander merk, Furn4all, heeft tevens een scala aan dressoirs beschikbaar. Een variatie van wit, maar ook donker eiken. Qua vorm en grootte is er niet heel veel variatie, ze hebben vrijwel allemaal dezelfde hoogte en breedte en staan tevens op 4 korte poten, die aan de 4 hoeken bevestigd zijn.

Ze zijn allemaal voorzien van laden en kastjes, soms zitten de lades in het midden, soms aan de zijkant. Er zijn ook dressoirs met de lades bovenin. In ieder geval, het is altijd een combinatie van deze 2, Furn4all heeft geen dressoirs in andere vormen, geen vitrines en geen open schappen.

Waar plaats je het dressoir in het interieur?

Een dressoir is oorspronkelijk een houten onderdeel van de eetkamer of het eetgedeelte, traditioneel gebruikt om voedsel op te dienen, maar ook om borden en ander eetgerei in op te bergen. Het dressoir heeft gewoonlijk een gesloten uiterlijk van boven tot onder om als opbergplaats te dienen, terwijl de toplaag ervoor bestemd was om het voedsel op te dienen. Dat is dus het oorspronkelijke doel van het dressoir, de eetkamer of het eetgedeelte in de woonkamer.

Een dressoir is een prima alternatief voor een buffettafel, omdat in deze borden en ander eetgerei kan worden opgeborgen, het bespaart ruimte.

Maar een dressoir kan op zoveel meer plaatsen staan. In de zitkamer of het woongedeelte van de kamer, in de slaapkamer, zelfs de baby- of kinderkamer en ook de studeerkamer. Laten we tevens de (woon)keuken niet vergeten! Er kan zoveel in een dressoir en je kan hem op zoveel plekken kwijt dat hij vaak overal in het interieur terecht kan.

Conclusie

Bent u overtuigd en wilt u een dressoir aanschaffen? Het zal uw interieur zeker opfleuren. Eikenhouten meubelen zijn prachtig en gaan enorm lang mee. U heeft dan dus een mooi en duurzaam huishouden. Hieronder staat een lijst van mooie nieuwe dressoirs die u online kunt kopen en waarover wij een recensie hebben geschreven:

Wij wensen u veel plezier met uw eiken dressoir!